GrossMeister

Чітка концепція та розуміння основної ідеї: ключові поради та практики від власників ресторанного бізнесу.

Чітка концепція та розуміння основної ідеї: ключові поради та практики від власників ресторанного бізнесу.

Команда GrossMeister поспілкувалась із співвласниками кафе й галереї «Товариство розвитку і прикрашання міста» у Львові, яке відкрилось у 2022 році. У «Товаристві» пропонують вегетеріанські страви, каву, вино від Sabotage Wine, крафтові пиво й сидр, а також десерти. У закладі також продають книги видавництв Ist Publishing, Центру міської історії й «Артбук». Щомісяця в галерейному просторі «Товариства» змінюють експозиції, проводять недільні бранчі й квіткові поп-апи, дегустації, музичні вечори. Наразі "Товариство" активно розглядає варіанти підвищення ефективності бізнесу, використовуючи дані про ринок і споживачів. Тарас Карпів, один із співвласників "Товариства" відповів на декілька питань нашої команди:

На скільки змінились показники підприємства під час війни та наскільки зросла потреба в даних про споживачів?

На початку вторгнення кількість людей у Львові різко збільшилась, а нових закладів відкривалось не так багато, тому потреба в активному маркетингу та даних не була критичною. На зараз, майже 2 роки після початку великої війни, ринок досить змінився, стався відтік людей, багато нових проектів відривається у Львові, цікавість до нашого проєкту природно зменшується. Таким чином, потреба в маркетингу і даних про клієнтів зросла.

На які дані наразі є найбільший попит?

Найбільш цікавими є дані про рівень доходу, середній чек в закладах, галузь роботи гостей, дані про коефіцієнт постійних гостей та нових, замовлення доставки їжі. Також які заклади/місця відвідують наші гості, та де проживають і працюють.

Як враховувати сезонні варіації та інші часові фактори у своїх маркетингових стратегіях, використовуючи геодані?

Маркетингові стратегії ми плануємо зважаючи на стандартні сезонні зміни. Можемо ставити більший акцент на доставці та планувати додаткові активності, щоб стимулювати виходити людей з дому в холодний сезон. Якщо ми знатимемо про конкретні зацікавлення нашої аудиторії, наприклад де і як вони ще люблять проводити час, в які заклади ще ходять, ми б змогли запропонувати більш влучний формат події в нашому закладі у форматі колаборації або тематики.

Які методи аналізу поведінки споживачів використовувати для оптимізації рекламних пропозицій та залучення клієнтів через геодані?

Зазвичай успішність наших рішень та подій ми аналізуємо даними по охопленню аудиторії, продажах, кількості відвідувачів, середньому чеку, резерваціях.

Вхід до «Товариства розвитку і прикрашання міста»

Вхід до «Товариства розвитку і прикрашання міста»

Які є варіанти інтегрувати геодані в стратегію контентного маркетингу та створення змісту для аудиторії?

Зважаючи на геодані гостей, ми б могли підлаштувати частину нашої комунікації під виокремлену аудиторію. Наприклад диверсифікувати наших постійних гостей, які живуть далеко і зробити з ними окремий канал комунікації, де пропонувати послуги доставки, не лише стандартні, але й з наших подій. Також, розуміти відсоток людей, які мають автомобіль і запропонувати їм окрему брендовану продукцію (багаторазові чашки для кави, брелки для ключів тощо). Або знаючи що в нас є досить фінансово спроможна аудиторія, розбивати пропозицію на різні фінансові категорії (наприклад коли ми готуємо "подарункові набори" до свят, базовий-середній-вище середнього).

Які показники із спектру гео-даних ви б використовували для прийняття рішення про відкриття наступної точки?

Прохідність, рівень доходу, середній чак в закладах, що розташовано поряд, де працюють і живуть.

Які перспективи використання і розвитку гео-даних у вашому бізнесі?

Почуваєшся більш впевнено, коли твої рішення базуються на конкретних даних. Показники з геоданих гарантовано корисні на етапі розширення бізнесу та пошуку нових локацій, зокрема в інших містах. Також, більш точні дані можуть допомогти у кризовому менеджменті, шукаючи прагматичні рішення для бізнесу.

Співвласники «Товариства розвитку і прикрашання міста»

Співвласники «Товариства розвитку і прикрашання міста»

Які поради ви можете дати підприємцям, які хочуть відкрити малий ресторанний бізнес?

Радили б стартувати завжди з чіткою концепцією та розумінням основної ідеї , завжди працювати з максимально якісною сировиною, робити продукт який в першу чергу хотілось би споживати і отримувати самому, систематично робити колаборації та події, не боятись змінюватись та пробувати нове.