GrossMeister

Пошук локації для магазину косметики: покрокова інструкція використання гео-розвідки

Пошук локації для магазину косметики: покрокова інструкція використання гео-розвідки

Представляємо вам Єлизавету - людину, яка має бажання відкрити магазин косметики та реалізувати свої плани у сфері підприємництва. Однак, її амбіції стикаються з рядом складнощів, з найважливішим із них - пошуком ідеальної локації для свого майбутнього бізнесу.  Вона витрачає чимало часу та зусиль на дослідження різних районів, аналіз споживчої поведінки та даних мобільних операторів, у надії визначити оптимальне місце розташування свого магазину. Проте, її шлях до успіху ускладнений заплутаністю інформації, невизначеністю та великим обсягом даних, що вимагає від неї додаткових зусиль.

У цей важливий момент Єлизавета відчуває потребу у професійній підтримці та експертному підході. Їй необхідно подолати труднощі та знайти ідеальне місце для реалізації її підприємницьких амбіцій у сфері краси. Для того, щоб прийняти обґрунтоване рішення щодо вибору локацій для косметичного бізнесу, їй слід проаналізувати показники трафіку та постійного попиту на ділянці.

Які є варіанти?

Єлизавета завжди може самостійно провести спостереження на всіх ділянках, щоб порахувати показники трафіку. Зазвичай це найпростіший метод, який в той же час має певні ризики невірної оцінки - для того, щоб мати якісну картину, Єлизаветі потрібно провести цілий ряд спостережень в різні пори доби, протягом декількох днів. Принципи проведення первинного аналізу можна дізнатися тут.

Вона також завжди може підсилити власні спостереження глибшою аналітикою по конкретних ділянках, що допоможе їй зрозуміти потенціал місця та відповідність цільовим профілям. В такому випадку застосовуються інструменти гео-аналізу.

Як використовувати гео-аналіз як інструмент для пошуку найкращих локацій?

Пошук по споживчих профілях: маючи клієнтські профілі проводиться скрінінг району чи зони на предмет найбільшої відповідності. 

Аналіз транзиту цільової аудиторії - жінок, через кожну з територій. Після проведення такого аналізу отримуємо пріоретність кожної ділянки. Про те, яким чином гео-дані допомагають з вибором ділянки для відкриття торгової точки можна детальніше прочитати тут.

Приклад порівняння ділянок за видами транзиту

Приклад порівняння ділянок за видами транзиту

Аналіз конкурентів на ділянці: присутність конкурента в радіусі 10, а іноді й 5 хвилин часто є ключовим фактором відмови від місця, тому після оцінки соціального потенціалу слід 

Які ключові етапи аналізу?

Етап 1 - підготовка даних. Зазвичай цей етап починається з виявлення районів міста для проведення аналізу та скринінг окремих локацій (перехресть, транспортних розв'язок, наявність ТРЦ та інших).

Етап 2 - опрацювання даних. Починається із розрахунку індикаторів попиту на ділянці, в ході чого застосовується аналіз середнього чеку та частоти відвідування магазинів косметики різними групами людей.

Етап 3 - результат. Зазвичай результат аналізу збирається у форму звіту із таблицями та порівняльними графіками по ділянках, співставляючи ключові показники та відображаючи вибір ТОП-1 варіанту для відкриття.

Які метрики використовувати?

Показники транзиту на ділянці:

  1. Транзит ключових клієнтських профілів в радіусі 5-10 хвилин
  2. Зріз ділянки по типу транзиту
  3. Автомобільний транзит
  4. Унікальний автомобільний транзит
  5. Пішохідний транзит
  6. Унікальний пішохідний транзит

Зріз ділянок за статтю

  1. Чоловіків
  2. Жінок

Зріз ділянок за віком

  1. 18-24
  2. 25-34
  3. 35-44
  4. 45-54
  5. 55-64
  6. 65+

Зріз людей за соціальним статусом

  1. Зайнятих
  2. Безробітних

Ці 4 групи показників дають можливість оцінити та порівняти клієнтські профілі на кожній з ділянок, відповідно до цільових профілів. Наступні показники будуть направлені на оцінку економічного потенціалу ділянки.

Показники споживання товарів

Підхід до вибору стратегії і цільового профілю на основі витрат на споживання товарів в роздрібних мережах.

Підхід до вибору стратегії і цільового профілю на основі витрат на споживання товарів в роздрібних мережах.

Розрахунок середнього чеку та частоти відвідування закладів

Порівняння індексів економічної активності на ділянках.

Порівняння індексів економічної активності на ділянках.

Споживання косметичних засобів у 2024:

  1. Протягом війни українці скоротили витрати на косметичні засоби в середньому на 10%. 
  2. 50% українців здійснюють покупки косметичних засобів в офлайні рідше, ніж до 24.02.2022. 
  3. 52% українців в офлайні стали витрачати менше коштів на косметичні засоби, ніж до 24.02.2022. 
  4. Найбільший середній чек в офлайн сегменті (1581 грн) представляють українці віком від 18-27 років. Частота відвідувань в місяць офлайн магазинів в чоловіків і жінок приблизно однакова (1.2 / міс.), при цьому частка жінок, які відвідують косметичні магазини є вищою (90% проти 76% у чоловіків).

Скрінінг територій:

  1. По даних критеріях найбільший потенціал для відкриття торгової точки має Ділянка 3 на вулиці Самійла Кішки.
  2. Оцінка Ділянки 3 за соціо-економічним зрізом становить 110 млн грн щорічно, або 9.2 млн грн в місяць на товари даної категорії. Це в 3 рази більший показник, ніж на Ділянці 1 та в 7 разів більший, ніж на Ділянці 2.
Приклад розрахунку загальних витрат на косметику за різними ділянками.

Приклад розрахунку загальних витрат на косметику за різними ділянками.

Ця інформація надає Єлизаветі цінний контекст для прийняття рішення щодо вибору локації для магазину косметики та допомагає зрозуміти тенденції в споживчому поведінці, які впливають на ринок.